Gaisrų profilaktika prižiūrint ventiliacijos sistemą
Ventiliacijos sistema yra būtina ir gyvybiškai svarbi bet kurio pastato funkcionalumui. Ortakiuose susikaupę nešvarumai trukdo ventiliacijos sistemai tinkamai veikti, o tai kelia ne tik sveikatos problemas, bet ir saugumo.
Problemų seka, kuri lydi beveik visus pastatus su neprižiūrėta ventiliacijos sistema:
- susikaupusios dulkės ortakiuose apsunkina ventiliatoriaus veikimą;
- tam, kad ventiliatorius įpūstų į patalpas gryno, švaraus oro, ventiliatoriui tenka dvigubai stipriau darbuotis, ir taip siaurą oro įsiurbimo angą dar susiaurina susikaupusios dulkės;
- ventiliatoriaus darbas apsunkinamas, sistema negali tinkamai veikti, to pasekoje – ventiliatorius perkaista;
- vėdinimo įrenginiuose ir ortakiuose susikaupusios dulkių, riebalų ir nešvarumų nuosėdos lengvai užsidega, o ortakių viduje judant orui ugnis žaibiškai išplinta visame pastate;
- prie priešgaisrinių sklendžių prilipę nešvarumai neleidžia sklendei užsiverti, dėl to ji negali atlikti pagrindinės savo funkcijos – pristabdyti liepsnos plitimo;
- nuostolingas remontas tampa neišvengiamas.
Tai, kad ortakiai užsiteršia dulkėmis ir riebalais, yra visiškai natūralus ir neišvengiamas procesas. Su tuo reikėtų susitaikyti, o ventiliacijos sistemos valymą priimti kaip savaime suprantamą dalyką. Ventiliacijos sistemos be jų priežiūros (t. y. valymo) tiesiog negali funkcionuoti.
Profilaktiška ir reguliari ortakių priežiūra padeda išvengti aukščiau paminėtos problemų sekos. Ventiliacijų valymas kartu valo ir orą, kuriuo kas dieną kvėpuoja suaugę ir vaikai namuose, biure, restorane, darželyje ar mokykloje. Nevalant ir nedezinfekuojant ortakių, visos juose susikaupusios bakterijos, virusai, pelėsis ir nešvarumai keliauja tiesiai į kvėpavimo takus. Laikui bėgant, nešvarus oras iššaukia rimtas, lėtines ligas.
Įdomi statistika
Maždaug vieną iš trijų restoranuose nutinkančių gaisrų sukelia riebalai. Lietuvoje yra nemažai restoranų, kuriuose ruošiama kitų šalių virtuvių nacionaliniai patiekalai. Dažnai jų egzotiški skoniai reikalauja neįprastų paruošimo būdų, pavyzdžiui, kepimo ant labai karštos ugnies arba atviroje liepsnoje. Ugnies liežuviui prilietus nevalytą ortakį, kuris yra už gartraukio sistemos, kyla gaisras.
Restoranų savininkai – padidintos rizikos zonoje
Vėdinimo sistemų būklė (maisto pramonės bei maitinimo įstaigose) yra tikrinama ne tik priešgaisrinės saugos inspektorių, bet ir Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos. Restorane virtuvės oro ištraukimo sistema yra skirta dūmams, garams ir kvapams surinkti. Išsiskiriantys garai maisto gaminimo metu pasižymi dideliu riebalų kiekiu. Riebalai kaupiasi ventiliacijos filtruose, gaubtuose, oro ištraukimo sistemose ir ortakiuose. Laikui bėgant, susidaro riebalų masė, kuri yra ypač degi. Nevalyti restoranų ortakiai gali sukelti ir kitas pavojingas ir labai nemalonias situacijas. Tai gali tapti užkrato šaltiniu platinant ligas, pelėsį, grybelį ir kitas bakterijas bei virusus.
Sumažinkite riziką
Šią nemalonių įvykių, nelaimių ir rizikų grandinę galite sumažinti tinkamai prižiūrėdami ventiliacijos sistemą. Ortakių valymas yra investicija į saugumą ir sveikatą. ValykVentiliacijas.lt supranta šių klausimų svarbą ir yra čia tam, kad padėtų. Mes siūlome visapusiškas ventiliacijos valymo paslaugas, kurios padės išlaikyti Jūsų patalpose sveika orą ir saugią aplinką.